Dieet

Ketose en epilepsie – Bestaat er echt zoiets?

Keto dieet ervaringen

Het keto-dieet, ook wel ketose genoemd, is een caloriearm, vezelrijk dieet dat in de traditionele geneeskunde vaak voornamelijk wordt gebruikt om kinderen met epilepsie te behandelen. Het dieet zorgt ervoor dat het lichaam vet verbrandt als brandstof in plaats van glucose. Het is vergelijkbaar met het eten van vlees volgens een strikt vegetarisch dieet, waarbij je dierlijke eiwitten mag eten en geen groente of zetmeel. Hoewel dit een gemakkelijk te volgen dieet is, kan het voor veel mensen behoorlijk effectief zijn.

Het belangrijkste onderdeel van het keto-dieet is het gebruik van zeer lage koolhydraten en eiwitten, wat betekent dat als je een jaar lang een keto-dieet volgt, het bijna een jaar duurt voordat je je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid bereikt (zoals hierboven vermeld). Als u echter een regelmatig koolhydraatarm dieet volgt, duurt het bijna twee jaar voordat u hetzelfde aantal bereikt.

Ketose en epilepsie gaan hand in hand. Als u epilepsie heeft, heeft u een aandoening die epileptische ontladingen wordt genoemd en die feitelijk wordt veroorzaakt door een verandering in de suikerspiegel in uw bloed. Dit kan verschillende redenen hebben. Er kan bijvoorbeeld een tijdelijke verhoging van het kaliumgehalte optreden tijdens aanvallen omdat de nieren harder werken om kalium eruit te filteren. Bovendien worden aanvallen vaak veroorzaakt door een opeenhoping van de chemische serotonine in de hersenen, die op zijn beurt de afgifte van adrenaline veroorzaakt.

Aanvallen kunnen extreme uitputting en prikkelbaarheid veroorzaken. Als u het keto-dieet volgt, wordt de hoeveelheid kalium die u binnenkrijgt verminderd, waardoor u zich energieker en minder vermoeid voelt.

Er is ook een overtuiging dat een vetrijk dieet bij bepaalde patiënten epileptische aanvallen kan veroorzaken. Maar er is geen bewijs dat suggereert dat een keto-dieet op zichzelf tot epileptische aanvallen zal leiden. Het verband tussen het keto-dieet en epilepsie is vastgesteld door onderzoek, maar artsen bevelen het dieet niet aan aan alle patiënten die aan epilepsie lijden. Sommige onderzoekers hebben gesuggereerd dat die patiënten die aan epilepsie lijden, baat kunnen hebben bij een koolhydraatarm dieet. Ze stellen dat de verhoogde bloedtoevoer naar de hersenen die optreedt bij een koolhydraatarm dieet het risico op epilepsie kan verminderen en in sommige gevallen zelfs heeft bijgedragen aan het voorkomen ervan.

Als u overweegt om op een keto-dieet te gaan, is het belangrijk om uw zorgen met uw arts te bespreken. Uw arts zal u adviseren over de juiste hoeveelheid koolhydraten, eiwitten en vetten die u moet consumeren en welke delen van het dieet het beste bij u passen.

Klik hier  Keto dieet ervaringen

Tagged